Konfliktuskezelés – mi az ideális stratégia?

Többször volt már szó arról, hogy nem lehet általánosan megfogalmazni, melyik Konfliktuskezelési Stílus az ideális vagy a legjobb. A Konfliktuskezelési Stílusok Tréning egyik első üzenete, hogy a helyzet és az értékrend dönti el, melyik stílust célszerű választanod.

Mégis megfogalmazható egyfajta ajánlás, egy olyan stratégia, amit általában követhetsz, ha mind a kapcsolatokra, mind a saját érdekeidre egyformán figyelni szeretnél.

Milyen konfliktussal érdemes egyáltalán foglalkoznod? Elsősorban azzal, ami vagy fontos neked, vagy gyakran ismétlődik és ezáltal terhedre van.

Mindig kezdj a Problémamegoldó Stílussal!

A Problémamegoldó Stílus az, amin keresztül a kapcsolat, mások megértése és az önismeret a legjobban fejlődni tud. Ez az a stílus, ami nem csak rövid távon, hanem hosszú távon is kezeli a konfliktusokat. (Ellentétben pl. az Elkerülő Stílussal.)

Az alábbi módon érdemes eljárnod:

Első lépés: előkészület

  • Vizsgáld meg a helyzetet és gondold végig a helyzetben lévők jogos érdekeit! Készülj fel megoldási javaslatokkal a tisztázó beszélgetésre!

Második lépés: a tisztázó beszélgetés

  • Keríts sort a konfliktushelyzet megbeszélésére és kérd a másik együttműködését a megoldásban!
  • Először hallgasd meg, hogy ő mit gondol a helyzetről, tisztázd vele, hogy mik az ő érdekei, elvárásai. Vedd ezeket komolyan, ha kell, módosítsd a véleményedet a dologról. Fontos, hogy elsősorban ne konkrét megoldásokról beszéljetek, hanem szükségletekről, érdekekről. Ezeket fogadd is el (egyenértékűség elve).
  • Ezután kérd, hogy hallgasson meg téged is és tárd fel, hogyan éled meg a helyzetet te és mire lenne a helyzetben neked szükséged. Itt is fontos, hogy elsősorban ne a konkrét megoldás legyen a téma, hanem az érdekeid, szükségleteid.
  • Ezt követően kérj tőle megoldási javaslatot – ha szerencséd van, te is egyetértesz vele és már meg is egyeztetek. Ha mégsem, hozd fel a te javaslataidat. Több javaslat közül válasszátok ki azt, amelyik mindkettőtök érdekei közül a lehető legtöbbet megvalósítja.

Ha nincs tökéletes megoldás, ezen a módon meg tudod találni a lehető legjobb kompromisszumot.

Harmadik lépés: a megvalósítás

Minden megegyezés annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle. Ügyelj arra, hogy ne csak a megegyezés, hanem a megvalósítás is megtörténjen a konfliktushelyzetben.

Ha nincs megegyezési hajlandóság vagy lehetőség, válassz másik stílust!

Az 5 Döntési Szempontot segítségül véve gondold végig, melyik konfliktuskezelési stílust tudod felvállalni.

Ez lehet a domináns, az alkalmazkodó vagy az elkerülő – a lényeg, hogy számot tudj magadnak adni arról, miért pont azt a stílust választottad.

Ha később rájössz, hogy hibáztál, akkor is emelt fővel vállalhatod a döntésedet. Senki sem mindentudó, mindeható és hibátlan. Te viszont mindent megtettél, ami a döntéshozatalkor a hatalmadban állt.

 

 

This entry was posted in Konfliktuskezelés. Bookmark the permalink.