Hogyan változtass Konfliktuskezelési Stílusodon?

Életed jelentős része előre megszabott rutinok és játékszabályok mentén zajlik. Ha belekerülsz egy ismétlődő konfliktushelyzetbe, szinte bizonyosan meg tudod mondani, mi lesz a következő lépés, mit fog mondani, tenni a másik, mi lesz a helyzet végkimenete.

Könnyen lehet, hogy ez az, amiből már eleged van, aminek nem látod értelmét és amin változtatni szeretnél. A hosszú időn keresztül ismétlődő negatív helyzetek- bár önmagukban nem elviselhetetlenek – felőrlik az idegeidet és az egészségedet is.

Mégis hogyan változtathatsz a megszokott kimeneten, hogyan irányíthatod a konfliktushelyzeteket?

A másik ember viselkedését kívülről megváltoztatni nem tudod. A változás vagy belülről történik, vagy sehogyan sem.

A konfliktushelyzetek lefolyásán mégis változtathatsz azzal, hogy változtatsz a saját viselkedésen. Az eddig megszokott konfliktuskezelési stílus helyett egy másikat alkalmazol. Ezzel megváltoztatod a feltételeket, megtöröd a szabályokat és a másikat is változásra készteted.

1.lépés: célkitűzés

Először írj egy listát arról, milyen helyzetek azok, amelyekkel elégedetlen vagy, amelyeken változtatni szeretnél.

Ezután rangsorold őket abból a szempontból, hogy melyek azok, amelyek aránytalanul nagy stresszt és problémát okoznak neked. Érdemes ezekkel kezdeni a változtatást.

Könnyen lehet, hogy a konfliktusaid között számos olyan van, amelyik bosszantó ugyan, de nincs nagy jelentősége. Nem zavar téged annyira, hogy okvetlenül azonnal foglalkozni kellene vele. Lehet közöttük azonban olyan is, amelyik a többivel összehasonlítva sokkal jobban zavar téged. Úgy látod, hogy ha csak ezen az egy konfliktuson változtatni tudnál, az életed sokkal könnyebb lenne.

Egy másik szempontot is figyelembe vehetsz: mennyire könnyű számodra a változást megvalósítani?

Előfordulhat, hogy “a gyakorlás kedvéért” inkább egy olyan helyzettel kezdesz, aminél nagyobb a siker valószínűsége. Az önbizalmad növekedésével nagyobb bátorságot kapsz a nehezebb helyzetek kezelésére is.

A listából egyidejűleg egy helyzetet válassz ki. Egyidejűleg csak ezzel foglalkozz és akkor lépj tovább, ha ebben a helyzetben rutinszerűen másképp tudsz viselkedni.

Ha még nem találkoztál a célkitűzés jelentőségével, akkor olvasd el ezt a bejegyzést.

2. lépés: megfigyelés és tudatosítás

Figyeld meg néhány alkalmon keresztül, hogyan zajlanak le a kiválasztott konfliktusok.

 • Mi a kiváltó okuk?
 • Mikor fordulnak elő?
 • Mi az első lépés?
 • Mik a tipikus mondatok, viselkedési jegyek?
 • Milyen érzések és gondolatok vannak benned a konfliktushelyzet során?ú
 • Mi az, ami a másik félben végbemehet, mik az ő érzései, gondolatai?

Minél részletesebben ismered a saját konfliktushelyzeteidet, annál könnyebben és pontosabban ki tudod választani, hogy mi lenne a helyes stratégia. Emlékeztetőül itt van 5 szempont, amit a helyes stratégia kiválasztásához figyelembe vehetsz.

A tudatosításnál segít az is, ha egy papírra felírod a gondolataidat.

Figyeld meg, hogy már maga a tudatosítás is változtat a konfliktushelyzeteiden: szabadabban és könnyebben tudsz reagálni rájuk, mivel a megfigyelés által automatikusan távolságot veszel tőlük.

3. lépés: mentális felkészülés

Miután tudatos lett benned, milyen stratégiát kellene alkalmaznod, képzeld el minél pontosabban, hogyan fogsz legközelebb viselkedni:

 • milyen kérdéseket teszel fel?
 • hogyan fogalmazod meg az elvárásaidat, szükségleteidet?
 • hogyan fogalmazod meg a kéréseidet?
 • milyen testbeszédet alkalmazol?
 • hogyan reagálhat a másik fél és te hogyan fogsz arra reagálni?

Építs fel magadnak egy konkrét stratégiát és képzeld el egész pontosan, hogyan fog az lezajlani. Felkészülhetsz a különböző kimenetekre is, az esetleges sikertelenségre. Mit fogsz mondani és tenni ebben az esetben?

A mentális felkészülésről itt is olvashatsz egy rövidebb bejegyzést.

4. lépés : megvalósítás

Várd az alkalmat arra, hogy a kiválasztott konfliktushelyzet újra fellép. Amikor észreveszed annak az előjelét, hogy a problémás helyzet újra fellép,

 • állj meg egy másodpercre, tudatosítsd, hogy milyen stílust kívánsz alkalmazni és csak ezután reagálj rá.

Minden alkalommal dicsérd meg magad és légy arra büszke, hogy kísérletet tettél a változtatásra! Még ha nem is úgy alakult minden, ahogyan szeretted volna, az önértékelésednek nagyon sokat számít, hogy tudatosan próbáltad meg kezelni a helyzetet.

Kitartással el fogod érni azt az eredményt, amit szeretnél és amire szükséged van.

 

 

 

This entry was posted in Konfliktuskezelés and tagged . Bookmark the permalink.